Last minute leren: Hoe doe je dat?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Snel naar...

O jee, het is weer zover! Morgen is de toets en uw kind is helemaal vergeten te leren.

De stress is enorm, hoe kan dit toch nog succesvol afgesloten worden? Dat is waar deze blogpost over gaat. Hier komen namelijk een aantal studietechnieken aan bod waarmee iemand op het laatste moment toch nog veel kan onthouden. We raden natuurlijk niemand aan om last minute te beginnen met leren. Wij raden natuurlijk goede online bijles of online examentraining aan, maar hier volgen 5 studietechnieken voor als het echt niet anders kan.

 

Techniek 1: Aantekeningen

Als je iets opschrijft onthoud je dit zeven keer beter dan als je het alleen leest. Je kunt natuurlijk niet het hele boek overschrijven. Zorg dat je de begrippen die je niet kent opschrijft en in je eigen woorden uitlegt. Daar helpt een begrippenlijst vaak bij. Het is natuurlijk goed om te weten hoe deze begrippen zich tot elkaar verhouden, maar het weten van de begrippen is een goede eerste stap.

 

Techniek 2: Flip-over kaartjes

Het idee bij flip-over kaartjes is dat je aan de ene kant het woordje/begrip schrijft en aan de andere kant de vertaling/het goede antwoord. Herhaling is bij deze techniek belangrijk. Ook kun je dit nog even doen in de pauze, in de bus of in achterin de auto. Deze techniek werkt het beste als je de kaartjes zelf schrijft. Mocht je hier geen tijd voor hebben is quizlet een ideaal alternatief. Dit is een online programma waarbij je gemakkelijk kaartjes kunt maken. Deze techniek werkt het beste bij woordjes, begrippen of elementen leren.

 

Techniek 3: Markeren

Zeker als je veel tekst moet lezen/leren is het slim om belangrijke woorden/zinnen te markeren. Als je deze later doorneemt is het veel makkelijker om de kern van de stof snel tot je te nemen. Vaak is dit de eerste of de laatste zin van de alinea. Om dingen beter te onthouden kan je het beste verschillende kleuren gebruiken voor bijvoorbeeld belangrijke woorden, begrippen, jaartallen etc.

 

Techniek 4: Samenvatten

Door de stof samen te vatten schrijf je het op in je eigen woorden. Hierdoor is het makkelijker om te onthouden. Mocht je weinig tijd hebben maak dan een samenvatting van de belangrijkste blokjes tekst. Het schrijven van de samenvatting zorgt dat de stof al voor 30% in je hoofd zit. Onthoudt bij deze methode goed dat het een samenvatting is, een half A4’tje per hoofdstuk is echt maximaal. Ook bij deze methode werkt het het beste als de samenvatting handgeschreven is.

 

Techniek 5: Mindmap

Zeker als je lezen niet zo leuk vindt is een mindmap maken de ideale oplossing. Bij een mindmap verdeel je de onderwerpen in verschillende takken. Deze takken vul je met woorden en begrippen waarbij je plaatjes toevoegt. De combinatie van tekst en plaatjes helpt je om dingen beter te onthouden. Ook staat er dus niet zoveel tekst op een mindmap waardoor het een erg overzichtelijke methode is.

 

Onze laatste blogs
Trustpilot cijfer

Geïnteresseerd in onze diensten?

We helpen uw kind graag bij het vinden van de beste bijlescoach. Gegarandeerd een goed eindcijfer en geen stress meer voor de komende toets.

En o ja, u zit natuurlijk nergens aan vast.